Turó de Sant Pau

divendres, 21 de setembre del 2007

De nou amb els contenidors...

Benvolguts veïns,

A pesar de la nostra voluntat i les ganes que hi posem perquè l'administració (en el nostre cas l'Ajuntament de Cerdanyola) ens tingui en compte no només en la recaptació dels impostos, sinó també per aconseguir uns serveis mínims imprescindibles però equivalents als que te qualsevol barri del nostre municipi (ni mes ni menys) la veritat es que se'ns fa dificilissim que tot el que pactem amb l'ajuntament es faci tal i com hem concretat i amb els terminis que s'han acordat, ja sigui amb reunions amb els regidors corresponents, amb cartes o per telefon. Tot s'ha de reclamar vint vegades i a més hem d'activar els mecanismes de control personals per veure si s'ha fet, si no s'ha fet, està a mitges o si s'ha fet be. Voldríem que no fos així, però malgrat el nostre tarannà per fer les coses com cal, no aconseguim la resposta que creiem hauríem de tenir.

Estem decebuts però seguirem lluitant mentre ens quedi força i paciència. Així que en resposta als dos veïns que ens han escrit dir-lis que tornarem a reclamar (nosaltres ja ho havíem reclamat, incloent foto) el contenidor, així com també la neteja del "seto" i els arbusts de tot el carrer principal que donen al camp, que per cert pertany a Sabadell, sobretot pel que fa al principi del carrer i els del final, que es la zona mes castigada sobretot perquè es malmet el cotxe cada cop que si passa.

La Junta

dimecres, 19 de setembre del 2007

Informació sobre reunions amb regidors del Ajuntament...

Benvolguts veïns,

Tal i com us varem dir passem a informar-vos de la conversa mantinguda amb el regidor de seguretat i espais públics, Alfons Escoda.

L'ajuntament es compromet que en el transcurs de la setmana vinent es desbrossi l'espai que es troba a l'esquerra de la sortida del Turó i que impedeix la visibilitat, així com també de l'espai on es troba el mirall retrovisor alhora que miraran de fixar-lo mes per tal de que no es mogui a la primera ventada.

També hem parlat de la neteja especial de la zona esportiva donat que desprès del campionat de futbol que es va celebrar la setmana passada dins la programació de la festa major de Bellaterra ha quedat plena de brossa. En aquest sentit es va comprometre que vindran a netejar tot aquest espai immediatament.

Dir-vos que pròximament tindrem una reunió amb el regidor d'esports Felix Riba per tal de tornar a re-emprendre la remodelació i manteniment de la zona esportiva:

Polivalència del camp de basquet (basquet, tenis..)
Projecte piscina
Manteniment anual de la zona
Camp per jugar a la petanca

Si teniu suggeriments sisplau no dubteu en fer propostes.

La Junta

dimarts, 11 de setembre del 2007

COMIAT DEL NOSTRE VEÏ CARMELO PELEATO

El passat juliol Carmelo Peleato, veí del Turó de Sant Pau d’ençà que es va construir la urbanització, ens va deixar per sempre. Per aquest motiu voldríem de tot cor fer-ne públic el nostre reconeixement i des d’aquí el nostre mes sentit condol a tota la família, sobretot en Blai, el seu net, que forma part de la junta des de ja fa un temps.

Per els que l’hem conegut aquests últims deu anys, quan pensem amb ell, bàsicament ens venen al cap les seves llargues xerrades plenes de bons sentiments, i la seva presencia passejant per els carrers del Turó amb les mans posades darrera l’esquena, que omplien de goig la imatge, a vegades desolada dels nostre entorn.

Et trobarem a faltar, perquè de ben segur que has deixat una sensació de buidor immensa en molts dels qui et coneixien.

El record i la historia (gaudim d’una bella historia)

Dues reines vikingues i una anècdota actual.

Per Cinta Rocas (Casa 19)

Si tingués que escriure les meves memòries -cosa molt improbable-, descriuria, crec, només els fets més rellevants de la meva vida, sense ni tan sols ordre cronològic. A qui podria interessar de quin color era la meva habitació quan jo era petita? Prefereixo anar per feina .

No fa massa temps, circumstàncies prou inusuals, van alterar la cotidianeïtat de la meva vida. Per raons familiars estic llargues temporades en un tranquil lloc de Suècia i he tingut ocasió de comprovar quant diferents són els seus habitants dels nostres. Ho demostra un fet prou xocant que tot seguit descric: uns coneguts meus que desitjaven visitar aquest país,Suècia , en cotxe, en el moment d’iniciar el viatge, i ja al carrer, van fer sonar el clàxon molt sorollosament i tot plegat per dir-me “adéu”. Jo estava en aquell moment davant del meu pas preferencial esperant que els meus amics passessin i aguantant el cotxet de la meva neta. No hi ha molta policia a Suècia, però casualment en aquell moment un cotxe d’agents estava estacionat a la mateixa vorera, una mica més amunt.

El fet de què un cotxe fes sonar el clàxon entravessant un pas de peatons per davant d’un cotxet d’infants conduït per una vella -presumiblement l’àvia-, era molt més del què un policia suec pot suportar. Vaig observar com posaven impulsivament la marxa i es disposaven a caçar l’infractor. Els hi vaig fer senyes per a què paressin i aguantant el riure els hi vaig dir, amb el meu deficient anglès, que els malfactors eren amics meus que em deien adéu. I ells assombrats em contestaren que no comprenien com podia dir-se “adéu” fent soroll.

I ara vaig amb l’historia ben documentada de dues reines llegendàries d’aquest país.

Però abans explicaré alguns fets aclaridors.

En el film de Visconti, Lluís de Baviera aquest rei afirma que encara en el segle XIX les monarquies europees estaven lligades a través de l’incest.

L’immensa trama muntada per les múltiples unions consanguínies entre els membres de les famílies reials, va començar a teixir-se a Europa en el segle VIè quan Clodoveo, rei dels francs, va iniciar una política matrimonial que li va permetre unificar quasi tot el reialme de França en casar als seus hereus amb els dels seus enemics vençuts.

Aquesta política matrimonial va seguir fent-se a Europa quasi fins als nostres dies, però no tots els matrimonis reials foren consanguinis, encara que sempre fossin d’interès polític.

Vers 1385, un anglès de la família Lancaster, va intervenir en la política dels Trastàmara de Castella. Així, Enric III, rei de Castella es va casar amb Caterina de Lancaster, i d’aquesta manera es varen solucionar els drets de Caterina, com neta que era de Pere I de Castella, anomenat “El Cruel”. El pare de Caterina, el duc de Lancaster, s’havia casat amb donya Constanza, filla d’aquest Pere, el qual havia estat assassinat pel seu germanastre Enric II, “El de las Mercedes, avi del marit de Caterina.

Aquests problemes de successió varen fer possible que un rei comencés una guerra reivindicant drets a una corona, legitimats per un determinat casament.

Les complexitats de la història matrimonial entre la reialesa europea són sorprenents. També era anglesa donya Elionor, la muller d’Alfonso VIII de Castella, el de “La batalla de Las Navas de Tolosa” al 1.212

El que considero interessant del matrimoni entre Elionor Plantagenet i el rei de Castella Alfons VIII, apart de la seva finalitat política, és que sembla que fou feliç, la qual cosa és molt rara entre les parelles reials. Varen tenir 12 fills. (La reina estava molt enamorada i no deixava sol al rey en cap moment i el seguia amb totes les seves campanyes.) Armant de Fluvià no reconeix que Alfonso VIII tingués fills il·legítims, fet realment excepcional, només seguit també per Ferran III el Sant. Una filla d’Alfons i Elionor, Blanca, fou la mare de Sant Lluís de França. Té la reputació que fou una persona molt enèrgica. En dues ocasions fou regenta de França durant la minoria d’edat del seu fill, i després durant l’absència d’aquest en una Croada, i fou capaç de fer front a revoltes importants de la noblesa. També va acabar am el conflicte dels albigesos, problema que tants perjudicis va originar a Catalunya. Va educar molt bé a Sant Lluís en el sentit de la pietat i en l’autoritarisme polític, i li va arreglar el matrimoni d’acord amb els interessos francesos.

Una altra de les fills d’Alfons i la Plantagenet, Elionor, fou la primera muller de Jaume I de Catalunya i Aragó, el qual després la rebutjà i pledejà contra ella de forma poc cavalleresca. Ella mereix un treball, no per les seves satisfaccions, sinó per les seves desgràcies. Després el rei Jaume I va d’esposar Violant d’Hongria.

Acabo d’esbossar un fragment molt petit de la política matrimonial dissenyada per les cases regnants europees en diferents èpoques de la seva història, fonamentades en l’interés polític, exemple manifest del qual foren les noces reials entre Pere el Gran, II de Catalunya, III d’Aragó i I de València, amb donya Constanza de Sicília, de ascendència vikinga.

Aquesta Donya Constanza fou la darrera hereva del reialme que varen fundar els víkings a Sicília al segle IX tot i que la seva sang normanda ja s’havia barrejat amb la de la noblesa siciliana.

En relació amb les cases reials, es narren les seves gestes, les dates de les seves victòries i fets d’armes, però no s’explica que pel fet d’atzar d’haver-se casat amb parelles no consanguínies, varen sorgir fills que varen impedir la dissolució genètica del seu llinatge.

El problema originat per la constant consanguinitat entre els membres d’una mateixa família, ja fou advertit per l’església. Ho va emprar molt intel·ligentment ben aviat car va servir-se de la consanguinitat entre els contraents per anul·lar matrimonis que no afavorien els seus interessos polítics. Quan un monarca volia desprendre’s d’una esposa que considerava molesta, per tal que li suprimís el vincle, podia oferir al papa una companyia de llancers que defensessin els seus sempre vulnerables i cobdiciats estats. A més, li feia ofrena de regals molt valuosos i inclús feus propis, o autoritzava que es prediqués en els seus territoris a favor d’una croada, la qual, mol sovint, no tenia lloc. Quan un rei veia la possibilitat d’engrandir el seu reialme a canvi d’unes noces més avantatjoses, prèviament li calia anul·lar abans l’anterior vincle, l’execució del qual era competència del papa. Com ja he dit, però, el papa sempre rebia algun tipus de compensació per aquest acte, car usualment el grau de consanguinitat persistia igualment entre els membres del segons matrimoni.

Els reis d`Europa mitjançant el repudi, l’anul·lació per l’Església o la viudetat, arribaven a tenir fins i tot cinc o més esposes legítimes, a més de les seves amants; els fills provinents d’aquestes amants en ocasions varen regnar i d’aquesta forma varen introduir un mètode d’higienització de la sang de la nissaga.

Els cronistes de l’època quasi no esmenten les vicissituds d’aquestes reines consorts. En general foren molt desgraciades i bescanviades com bens materials que no tinguessin consciència ni sentiments.

En relació amb donya Constanza, la darrera hereva del regne normand de Sicília, sí que en parla en termes elogiosos la crònica de Ramon Muntaner, i la de Pere el Cerimoniós. El Dant també la cita en la “Divina Comèdia”. Sens dubte tingué el seu pes perquè mitjançant el seu matrimoni amb Pere II, la corona catalano-aragonesa pogués posseir un regne com Sicília, una perla preciosa del Mediterrani. El papa el procurava retenir i el volia donar a Carles d’Anjou, a través dels habituals procediments de l’excomunió i les butlles fulmina’ns.

Cal saber que si un papa ex-comulgava a un monarca, els seus súbdits automàticament quedaven exempts del vassallatge que devien retre-li. Atès que els papes eren, en general, membres de les cases regnants europees o de les poderoses repúbliques italianes, cal suposar com utilitzarien el poder de l’excomunió, en funció dels interessos o les pressions de la seva pròpia família.

Torno a Catalunya. Per molt que li interessés a la corona catalano-aragonesa l’expansió vers la Mediterrània, posseir l’illa de Sicília li va costar una lluita molt forta per consolidar-la; una oberta confrontació amb el papat i França, i, en fi, tal com diu l’historiador Frederic Udina Martorell, això justificava el sentiment de pirateria que es donava igualment entre els grans senyors i els reis.

No em vull apartar de l’objectiu primer i darrer d’aquest text. Els cronistes ens expliquen el caràcter dòcil, religiós i complaent de la darrera hereva del regne establert pels víkings en el Mediterrani. Aquest caràcter de la reina Constanza, tranquil i seré, de total obediència i fidelitat envers el seu marit, contrasta amb el comportament de les senyores que regnaven uns tres-cents anys abans en la freda regió normanda, si es que hem de donar crèdit als cronistes àrabs.

Els víkings del Bàltic, al segle IX, no es limitaren solament a rampinyar i malmetre les costes atlàntiques. En molts casos varen ocupar regions riques, varen romandre en elles i fundaren regnes, com fou el de Sicília. Abans, els asturians i els gallecs els varen rebutjar enèrgicament. A Andalusia, però, produïren estralls, amenaçaren Cordova i Sevilla, i fou molt difícil lliurar-se del seu setge. Això es va aconseguir mercès a construccions militars molt costoses. De tota manera, aquesta presència dels víkings a Andalusia va exercir una certa influència perquè Abd al Rahman II, en el segle X, va pretendre establir relacions diplomàtiques amb les Corts Normandes, i amb aquest objectiu va enviar-les-hi com ambaixador el poeta Al-Gazal “de un acreditado valor i audàcia, que sabia entrar i salir por todas las puertas”.

El que és curiós d’aquesta història es que Al-Gazal, -a més de retre acatament al sobirà normand-, ho feu arrossegant al seu darrera per terra en lloc de fer-ho inclinant-se davant del rei. Això captivà de tal manera a la reina vikinga, la muller del rei (el cronista no esmenta cap nom) que “no podia pasar un dia sin verlo”. Aquestes visites foren tan sovintejades que els companys d’Al-Gazal, li aconsellaren que es mostrés prudent, per tal d’evitar que no incités els gelós del marit. Al-Gazal va suspendre les visites a la reina i aquesta el va fer cridar i li demanà quines eren les raons de les seves absències. Ell, li va explicar la causa i la reina li contestà somrient i divertida: Els gelós no existeixen en els nostres costums. Entre nosaltres les dones estan amb els seus marits mentre elles volen, i una vegada que aquests ja no els hi agraden, els abandonen.

Si aquesta història és certa, hom pot preguntar-se si entre les llegendàries nissagues normandes no es trobarien descendents del ben plantat i noble poeta andalús.

Bibliògrafa:
UDINA MARTORELL, Frederic ,Documents cabdals de la Història de Catalunya. Fundació Catalana, 1984
TUÑON DE LARA, Manuel, Historia de España, tomo 1V, Editorial Labor 1.982
BEN DIHYA,. Matrib, traducción Pons Boigues, citat per Claudio Sanchez Albornoz en la seva España Musulmana,Ed. Espasa- Calpe, S.A. Tomo I Madrid 1.974. La narració que es cita es trova a les pág. 187-191
Gran Enciclopedia Catalana,,Volum 1V Barcelona 1.973 pág. 576
PERE III EL CERIMONIÓS, Crònica General, dita comunament Cronica de Sant Joan de la Penya. Ed. Alpha, 1.961, Primera edició del seu text català. Transcripció, Soberanas Lleó, Amadeu-J.
MUNTANER, Ramón. Crònica, Ed. Selecta, 1.973 . Versió de Joan Francesc Vidal-Jové


EL VIAL INTERPOLAR

Com ja sabeu des de fa anys existeix l’amenaça sobre Bellaterra de construir-hi una autovia anomenada “Vial Interpolar”. En motiu de la recent publicació en el DOGC (núm.4897 de 5-6-2007), en el que s’aprova la redacció de l'estudi informatiu de millora general de la *nova carretera – via interpolar* entre la zona de Can Sant Joan fins al nus de Sant Pau de Riusec, tram Sant Cugat del Vallès – Sabadell, totes les associacions veïnals, organitzacions i entitats cíviques de Bellaterra ens hem UNIT formant una coordinadora, per arribar a un acord unànime en el que a través d’un MANIFEST, que us adjuntem i que s’ha enviat a diferents entitats públiques així com també als mitjans de comunicació, hem volgut fer pública la nostra total oposició a la construcció d’aquest tram esmentat.

La nostre posició es la de mantenir un diàleg constructiu en vers l’administració, dirigir-nos mitjançant els medis de comunicació a la societat en general, per tal de que tothom prengui consciencia de la greu situació que pot suposar l’ocupació dels espais naturals del nostre entorn per construir-hi una autovia o qualsevol altra del mateix caire, fet que veiem com una agressió irreparable al medi ambient, al paisatge, al patrimoni natural que ens envolta i a la pròpia salut.

En aquest sentit varem començar a picar la porta del que teníem mes a prop. Així es que a finals de juliol, aquesta coordinadora formada per Bellaterra Natura, Associació de Veïns del Turó de Sant Pau, Associació de Veïns de Can Domenech, Unió de Veïns de Bellaterra, Plataforma contra la Interpolar, i Plataforma ciutadans pel camí verd, varem tenir una reunió amb l’alcalde de Cerdanyola Sr.Antoni Morral.

Aquesta reunió va ser molt productiva i alhora podríem dir-ne positiva, ja que del que ens va manifestar se’n desprèn que treballarem tot junts en aquest tema tot saben que el propi consistori rebutja la construcció d’aquest vial davant l’administració, en aquest cas la Generalitat., ja que han presentat al·legacions al Pla territorial d’infraestructures en el que es manifesta a través d’un projecte alternatiu la no necessitat d’aquesta carretera.

Antoni Morral es va comprometre a que a primers de setembre convocaria la Comissió ciutadana de Mobilitat i Infraestructures de Cerdanyola, en la que tots en som membres amb un únic tema: “Situació actual de la Via Interpolar”.

La resposta ja la tenim sobre la taula, així que estem convocats el dia 25 de setembre a les 19,30 a la Sala de Plens de l’Ajuntament. (Us informarem).

Estem preparant diferents actes en les que us anirem informant a mida que tinguem mes dades.

MALA VISIBILITAT I SORTIDA DEL TURÓ, CADA COP MES PERILLOSA

També us hem de dir que hem reclamat a l’ajuntament i repetides vegades, la mala visibilitat que tenim al sortir del Turó, per una banda per els matolls que hi ha a l’esquerra i que cal que vinguin mes sovint a desbrossar, per l’altre reclamem la instal·lació d’un mirall-retrovisor que no es mogui a la primera ventada (com passa ara) així com la neteja de les canyes que l’envolten i que dificulten encara mes la visió. Això sumat a les barreres que han posat els de les obres fa que ens juguem la vida cada cop que sortim de casa.

En aquest tema tenim una reunió amb el regidor corresponent per el proper dimecres dia 12 de setembre. Tan bon punt tinguem una resposta us informarem.

Mes de les obres....

A finals d’agost el contractista de l’obra es va posar en contacte amb la junta per tal de determinar alguns dels detalls que senyalàvem a la carta, així com també comentar-nos les tasques que encara quedaven per fer.

Pel que fa a les tasques pendents, ens va dir que hores d’ara estaven treien els armaris que es troben al final de cada carrer. Aquesta tasca tenia certes dificultats donat que cadascun tenia una casuística diferent, motiu pel qual varem visitar alguns dels veïns per parlar-ne.

Per altre banda es va pactar que quan ja es doni per acabada l’obra cobriran d’arbusts tota la zona on es troba l’armari distribuïdor del gas que està a l’entrada del Turó, per tal de protegir-lo i quedi dissimulat.

El forat que hi ha a l’entrada està pendent de tapar-lo donat que estan esperant que Telefònica passi una línia que va a parar a l’armari per tal de que remotament avisi de les possibles averies (ha estat reclamada en diferents ocasions).

Es comprometen en que en el termini d’unes dues setmanes estigui tot acabat.

Per aquest motiu us demanem que si hi ha qualsevol veí que vegi o detecti alguna anomalia, desperfecte o tingui algun suggeriment ens el faci arribar per tal de que puguem fer-ho arribar a qui correspongui.

Carta a l'Ajuntament per les obres del gas.

Us adjuntem la carta que varem enviar a finals de juliol a l’ajuntament de Cerdanyola sobre LES OBRES DEL GAS:

Benvolgut Senyor,

Durant els mesos de juny i juliol s’estan realitzant al Turó de Sant Pau les obres corresponents al canvi de tubs i d’instal·lacions del gas per tal de complir amb la normativa vigent (es el que ens han dit).

En el transcurs de l’obra, que tot sigui de pas ha estat molt mal organitzada (ni se’ns va avisar de que vindrien a fer aquestes obres, ni quan durarien, ni el perquè s’haurien de fer, ni el que farien). Hem rebut per part dels veïns moltes queixes a resultes de la manera en que s’estan fent els treballs sobretot perquè en cap moment es fan les coses pensant en que hi viu gent.

Ara, sembla que estan acabant les obres, al menys el fet de que estiguin en els últims carrers fa pensar que serà així i per aquest motiu i sobretot veient com han anat les coses fins ara li hem enviat un missatge a una de les tècniques de l’ajuntament, concretament a Esther Noguera amb un seguit d’actuacions que ens agradaria es portessin a terme.

Per una banda demanem que un cop es doni per acabada l’obra es faci una revisió per parts dels tècnics de l’ajuntament i es doni el vistiplau tan de les instal·lacions com de l’asfalta’t dels carrers.

Per l’altre li fem esment d’un seguit d’actuacions que creiem son les que segurament es fan quan es dona per acabada una obra dins del casc urbà del municipi:

Neteja general de carrers (estan plens de sorra i de restes de l’obra).

Retirada de material que ha quedat sense control pels carrers (rajoles, etc)

Neteja i condicionament de la zona enjardinada de l’entrada (ja que el fet de posar-hi camions, furgonetes i material passant a sobre de la gespa s’ha mal mes, a banda de que mentrestant no s’ha regat). Activar el sistema de reg.

Col·locació de les bandes rugoses existents i que s’han tret per la comoditat de passar la maquinaria constantment.

Per últim i donat que l’armari distribuïdor del gas que substitueix als petits armaris que hi havien fins ara al final de cada carrer es d’un tamany considerable, tot i que ja s’ha comentat amb els tècnics del vostre ajuntament quan es va decidir on posar-lo, creiem que s’hauria de vorejar amb algun tipus de vegetació natural, que tal de que per una banda i per una qüestió de seguretat el protegís d’actes vandàlics i per l’altre per un tema estètic.

A banda de tot el que us acabem de comentar, voldríem encetar una qüestió que en anteriors legislatures ja s’havia proposat però ara i desprès de les obres que us hem mencionat s’han posat altra vegada i mes que mai a sobre de la taula de l’associació de veïns per tal de fer-ne una petició formal.

Es tracta de l’ampliació del carrer d’entrada al Turó, que de fet una part ja està feta. En moltes ocasions i degut al poc espai, doncs dos cotxes no poden passar simultàniament , impedeixen entrar al Turó amb la conseqüent aturada de cotxes a la carretera que va de Cerdanyola cap a Sabadell. Mentre s’han fet les obres en aquesta carrer i que van durar quasi dues setmanes es va fer dificilíssim i quasi impossible tan per part dels treballadors com per els residents poder conviure –hi sense que passes res.

Creiem que no es tracta de res que no es pugui fer, però som conscients de la tasca tan important que esteu portant a terme en el casc urbà de Cerdanyola i entenem que això no sigui prioritari, però si mes no, voldríem que ho estudiéssiu i ho tinguéssiu en compte amb els pressupostos de l’any vinent. De ben segur que amb això també millorem Cerdanyola.

Esperant una resposta positiva, restem a la vostre disposició

La Junta de l’Associació de veïns del Turó de Sant Pau

Mini revista de temes (Setembre 2007)

Benvolguts veïns,

Desprès de quasi trenta dies fora de casa, completament “off-line”, gaudint del període de lleure i de llibertat, hem tornat a casa i a les nostres rutines tal com si no ves passat res, intentant però dissimuladament superar el síndrome post-vacacional que ens enveeig.

Així que ens disposem a donar-vos la benvinguda i a informar-vos d’algunes de les coses que encara que no ho sembli hi estem treballant detingudament:

1) Carta per les obres del gas.
2) Mes de les obres...
3) Mala visibilitat en la sortida del Turó.
4) El vial interpolar.
5) Comiat del nostre veï Carmelo Peleato.
6) Escrit enviat per Cinta Rocas (Casa 19).