Turó de Sant Pau

dijous, 2 de febrer del 2006

Revista "El Turó" - Gener 2006 - El Tema mès pelut

Ara per ara, dels temes que tenim sobre la taula, dir-vos que el tema mes candent es el de la possible construcció del Vial Interpolar. La setmana del 27 de gener 2006, us hem deixat a les bústies de casa vostre, informació escrita a través d’un bolletí que s’ha redactat conjuntament entre les diferents associacions de Bellaterra que compartim els mateixos problemes. En aquest sentit la junta està treballant colza a colza i de valent per tal de que el nostre entorn no hi estigui afectat. Per aquest motiu estem defensant a capa i espasa que el traçat establert per el pla de carreteres per construir-hi la Interpolar que coincideix, en part, amb el camí de l’antiga via del tren es converteixi amb el primer camí verd de la província de Barcelona.

Una de les primeres coses que varem fer va ser firmar el Manifest de Bellaterra que us adjuntem tot seguit:

COMPROMÍS CIUTADÀ PER A LA DEFENSA DE L’ENTORN DE BELLATERRA
NOSALTRES, CIUTADANS I CIUTADANES, aplegats en els col·lectius, organitzacions i entitats cíviques sotasignats,

CONSCIENTS DE LA GREU SITUACIÓ QUE POT SUPOSAR L’OCUPACIÓ DELS ESPAIS NATURALS DE BELLATERRA PER CONSTRUIR-HI UNA AUTOVIA INTERPOLAR O QUALSEVOL ALTRA VIA DEL MATEIX CAIRE, fet que veiem com una agressió irreparable al medi ambient, al paisatge i al patrimoni natural que ens envolta, ENS COMPROMETEM, a defensar els espais naturals de Bellaterra, de gran interès comunitari, pel seu alt valor ecològic. I a PROMOURE dues iniciatives cabdals per a preservar el nostre territori i garantir-hi una mobilitat respectuosa:

- La Via Verda, corredor natural que uneix els sistemes naturals de Collserola amb Sant Llorenç del Munt, i que cobreix la zona de Bellaterra,
- El Camí Verd, un camí continu, en un entorn natural, per a persones i vehicles no motoritzats, que ha d’unir Sant Cugat amb Sant Quirze, la Universitat Autònoma, i Cerdanyola.

El nostre compromís s’estén a la demanda de vies efectives de participació ciutadana en tots els àmbits de l’Administració per tal d’afavorir la protecció del medi.

ATUREM LA DESTRUCCIÓ DEL NOSTRE ENTORN I DEFENSEM CONJUNTAMENT ELS PRINCIPIS DE RESPECTE AL MEDI AMBIENT I ALS SEUS ESPAIS NATURALS QUE SEMPRE HAN ESTAT PRESENTS A BELLATERRA!

SENSE ELS BOSCOS, BELLATERRA NO TÉ FUTUR. DEFENSEM EL TERRITORI!
Aquest manifest es va signar en el transcurs d’una assemblea que va tenir lloc al centre cívic de Bellaterra en la que tots i estàveu convidats.
La nostre associació a través d’un dels seus representants va dir en l’assemblea el següent:

En aquests últims anys el creixement urbanístic que s’està produint tan a Cerdanyola com en el conjunt del Vallès, està portant a terme una pèrdua important d’espais naturals, afectant de manera irreversible la sostenibilitat dels ecosistemes dins els quals vivim. Com a conseqüència d’això, els espais agrícoles, forestals i fluvials que resten a la comarca tenen un indubtable valor mediambiental, social i paisatgístic, que cal preservar per a les generacions actuals i futures. Per aquest motiu, l’Associació de Veïns del Turó de Sant Pau, a través de la seva junta, conscients d’aquesta realitat va valorà positivament la idea d’adherir-se a la plataforma i a la signatura del Manifest per Bellaterra. La proposta per el Camí Verd pot ser un instrument ideal per promoure a la nostre societat una cultura nova de l’oci i de l’esport a l’aire lliure i sobretot de la mobilitat no motoritzada. Per altre banda, ens convé defendre el nostre entorn per protegir-lo de possibles agressions irreparables per el medi ambient, el paisatge i el nostre patrimoni natural, tal com la via interpolar, mitjançant el recolza de col·lectius, organitzacions i entitats cíviques que comparteixin els mateixos principis de protecció del medi, d’aquesta manera ens fiancem un recolza de tota la societat en general. Perquè no es només un caprici dels que vivim a Bellaterra.

També sa fet una roda de premsa a la sala d’actes de l’INEF de Barcelona, lloc on es va fer la presentació oficial del Projecte del Camí Verd i en la que es va gaudir de la col·laboració de diferents personalitats del mon de l’esport així com també de representants d’associacions de la defensa del medi ambient. Tot seguit us fem un recull d’aquest acte.